Vaniljdoftande anka

Portioner: 4 portioner
Tid: Över 60 minuter

Ingredienser:
1 grytfärdig anka eller annan fågel
salt, vitpeppar
smör och olja till stekning
1 l apelsinsaft
2-3 grönsaksbuljongtärningar
1 bit selleri
1-2 morötter
3-4 schalottenlökar
2 väl tvättade apelsiner
1 dl socker
50 g smör
1 vaniljstång
4 cl Cointreau
4 cl Grand Marnier
Finsmakare uppskattar anka och en rätt på anka lyckas alltid. Ankan kan naturligtvis bytas ut mot till exempel kyckling.

Krydda fågeln på in- och utsidan med salt och peppar. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt oljan, värm. Bryn fågeln runt om och stek den sedan i ugnen 50-70 minuter i 180 grader. Ös ankan med apelsinsaft flera gånger under stekningen. Tillsätt efter halva stektiden den skalade och tärnade sellerin, morötterna och lökarna. Då låret känns mört är fågeln färdig. Ta ut den ur ugnen och håll den varm.

Häll stekskyn i kastrull och tillsätt den resterande apelsinsaften. Koka upp såsen och sila. Skär apelsinernas skal i tunna strimlor och tillsätt hälften av strimlorna i såsen. Koka såsen kraftigt tills den blir simmig.

Värm sockret tills det börjar likna sirap, tillsätt det kalla smöret, därefter såsen, den mycket finskurna vaniljstången, Grand Marnier och Cointreau.

Putsa apelsinklyftorna. Häll lite sås på serveringsfatet och placera fågeln på den. Dekorera fatet med apelsinklyftor och resten av apelsinskalstrimlorna. Servera med såsen, pasta, ris eller klyftpotatis.