Ankbröst med konjaks- och madagaskarpepparsås och rösti
Fågel
 

receptguide.se

Typ: Huvudrätter
Tillagningstid totalt: 1 time
Arbetstid totalt: 30 min

Ingredienser: 4 pers.
800 g ankbröst

Kartofler:
1 msk olja
10 g smör
400 g potatisar
100 g morötter
100 g sellerirötter

Sauce:
2 msk olja
2 schalottenlökar
50 g grönpepparkorn
5 ml cognac
2 dl halvtorrt vittvin
1 1/2 dl grädde 13 %
1 msk färsk Legro timjan

1 knivspids grovsalt
1 knivspids peppar

Pynt:
2 msk färsk Legro persilja
 

Tillagning:
-Värm upp ugnen till 200°C.

-Hetta upp olja och smör i en panna. Salta ankbröstet något och stek det med skinnsidan ner på svag värme i ca. 7 min. Vänd köttet och stek andra sidan i 4 min. Lägg bröstet på ett ugnsfast fat.

-Medan ankbröstet steks rivs potatis, morötter och selleri grovt. När ankan har tagits upp ur pannan läggs de rivna grönsakerna däri tillsammans med hälften av det smälta fettet från ankan. Stek röstin på hög värme i ca. 3 min. samtidigt som den trycks ihop, smaka av med salt och peppar. Vänd röstin och stek den på andra sidan i 4 min. Baka färdigt den i den uppvärmda ugnen i ca. 10 min.

-Sås: Värm upp en panna till medelhög värme och stek scharlottenlök i olja. När den har blivit mjuk tillsätts torkad peppar. Flambera i cognac. Tillsätt vitt vin och timjan och koka tills 2/3 av vätskan återstår. Tillsätt grädde och låt det koka i 3 min.

-Värm upp ankbröstet i den uppvärmda ugnen och servera genast med rösti och sås. Dekorera ankbröstet med hackad persilja.