Ankbröst med sås av rostad vitlök samt äppelkompott
Fågel
   
Kök: Fransk



Typ: Huvudrätter
Tillagningstid totalt: 50 min
Arbetstid: 30 min
 
Ingredienser:  pers.
Sauce:
2 klyftor vitlökar  
olja  
400 ml hönsbuljong  
200 ml halvtorrt vittvin  
2 kviste färsk Legro rosmarin  
200 ml vispgrädde 38%  
 
4 ankbröst  
 
Kompot:
2 äpplen  
1 stk lök  
3 hela nejlikor  
1 stk kanelstång  
3 msk brun farin  
3 msk ättika  

 
Tillagning:
-Sås: Skär vitlöksklyftorna på mitten och häll över olja. Baka dem i en varm ugn på 180°C i 20 min. Blanda buljongen med vin undertiden och koka tills hälften av vätskan återstår. Skala vitlöken, mosa innehållet och tillsätt den till såsen tillsammans med rosmarin och grädde. Koka den i ca. 20 min. tills den har tjocknat och sila den sedan.

-Lägg ankbrösten i ett fat med skinnet uppåt och baka dem i en varm ugn på 200°C i 20 min.

-Äppelkompott: Medan ankbrösten är i ugnen tillagas kompotten. Skala äpplena och skär dem i 1 cm. tjocka bitar. Hacka löken. Koka dem med nejlikor, kanel, farin och ättika i 15 min.

-Servera ankbrösten med såsen och äppelkompotten.

Energi per person: 5342 kJ

 

Energivärde per person:  
Protein: 19%  
Kolhydrater: 13%  
Fett: 65%  
Alkohol: 3%