Anka ā l'orange
Fågel****
 

receptguide.se

Typ: Huvudrätter
Tillagningstid totalt: 3 timer
Arbetstid totalt: 45 min

Ingredienser: 12 pers.
2 hela ankor
havssalt
peppar

Fyld:
1 dl katrinplommon
3 äpplen

Sauce:
4 apelsiner
1 msk vatten
1 stk schalottenlök
1/2 dl strösocker
4 msk sherryvinäger
1 msk smör
5 dl grönsaksbuljong
 

Tillagning:
-Ankorna: Ta bort onädig fett vid stjärten. Göm fettet. Torka ankorna och gnid in- och utvändig med salt och peppar. Erfarenheten säger att skinnet blir mera knaprigt om man gnider skinnet med fint salt istället för grovt.

-Fyllning: Halvera sviskorna. Skala äpplen och ta bort kärnor och hus. Dela äpplorna i mindre stycken t.eks. samma storlek som sviskorna.

-Ta fettet från stjärten i en liten kastrull och låt smälta vid låg värme, tillsätt sviskon och äpplen. Tag ifrån kastrullen från värmen och lägg in fyllningen i ankorna.

-Bryna nu varje anka på en stor panna eller i en stor kastrull, till dem blir gyllene på alla sidor. Lägg dem på ett eldfast fat eller långpanna, sätt in i ugnen på 180°C 1 timme. Räkna med ca. 40 min. stektid per kg. anka. Undertiden tas lite av fettet och hällas över ankorna så dem blir knapriga.

-Såsen: Tvätta och skala hälften av apelsinerna (bäst ekologiska) med en potatiskniv, skär skalen i strimlar. Ta ner strimlarna i en liten kastrull och täck med lite kallt vatten. Koka upp och sikta ifrån vattnet. Häll på nyt vatten och koka upp igen, sikta ifrån vattnet och svalna strimlarna. Press härefter dem skalade apelsiner och göm saften.

-Ta dem sista apelsinerna och skär av toppen och bottnen, skär i tunna skivor. Göm skivorna.

-Ta lite ankfett från långpannan över i en kastrull. När det har blivit varmt, tas ner löken som stekas i nogra få minuter utan att dem har tagit färg. Häll på socker ock låt puttra utan att det blir svart. Sherryättika tillsättas och kokas helt bort, varefter apelsinsaften tillsättas. Låt puttra tills det har svunnit in till hälften. Häll på buljongen och låt puttra vidare tills såsen börjar tjockna.

-När såsen har en god rund smak - gärna lite syrlig med en sirapsliknande konsistens, vispas ner kalla smörbitar, det får nu inte mer koka. Häll i apelsinstrimlarna och ta ifrån kastrullen från värmen.

-Servering: Ta ut ankorna av ugnen och låt dem dra minst 20 minuter, hälst lite mer. Ta fyllningen från magen på ett smöjd eldfast fat, skär ankorna ut i lår och bröst stycken, lägg köttstycken på fatet. Lägg apelsinskivorna bredvid ankorna och häll lite av såsen över. Ställ fatet i ugnen ca. 5 min, sä at ankan blir rigtig varm igen. Värm upp såsen också och servera till.

Rekommenderat tillbehör:
Till en sådan rät, med massor av syra och tunga elementer som sviskon och äpplen, är det bra att servera sparrispotatis till.